Liberalismul care îmi place

30,00 RON

Categorie: Domeniu:

Descriere

Liberalismul care îmi place

Autor: Bogdan Glăvan

”Nu orice sistem de valori este compatibil cu liberalismul; fără un set de convingeri morale care valorizează viața și bunăstarea tuturor, această ideologie nu se poate susține. Știința economică a turnat fundația rațională a liberalismului, însă știința în sine nu este suficientă pentru succesul acestei doctrine. Un doctor își poate sfătui pacientul bolnav de diabet să stea departe de fumat, iar acesta din urmă nu-l poate contrazice; însă depinde de pacient dacă vrea să ducă o viață lungă fără plăcerile datorate nicotinei sau dacă, din contră, consideră că acest demers duce la o existență anostă. Tot așa, economistul poate explica oamenilor daunele pricinuite de impozitarea progresivă sau de inflație; iar beneficiile schimbului sunt instinctiv înțelese de fiecare, astfel încât nu este nevoie ca cineva să predice prea multă teorie. Dar depinde de oameni dacă vor rezista tentației de a trăi pe spinarea altora în loc să muncească cinstit; depinde de ei dacă vor dori să se înscrie mai degrabă în grupul uliilor decât în cel al porumbeilor.”

”Chiar dacă libertatea nu poate fi înțeleasă altfel decât ca libertate personală și liberalismul se centrează pe dezvoltarea individului, aceasta nu îl face ideologia intereselor egoiste. Liberalismul se situează la antipozi față de programele de inginerie socială, prescripțiile sale sunt orice, dar nu dovada unui egoism de breaslă, clasă, rasă sau altă natură. Liberalismul îți propune construcția de instituții incluzive care să ofere șanse tuturor și mobilitate socială; nu oferă privilegii nimănui și nici nu blochează acțiunile oamenilor pașnici.”

Cuprins

Partea I: Fundamentul liberalismului

Scopul liberalismului

Acțiunea umană, raritatea resurselor și dreptul de proprietate

Egalitatea drepturilor și inegalitatea veniturilor

Calculul economic: capitalism vs. socialism

Partea a II-a: Acțiunea politică și liberalismul

Natura statului

Statul, birocrația și economia

Dinamica intervenționismului

Partea a III-a: Politici liberale

Liberalismul și politica

Impozitele

Inflația

Subvențiile pentru firme

Deficitul bugetar

Educația

Pensiile

Asistența socială

Comerțul

Imigrația

Religia

Concluzie

 

Informații suplimentare

Tip produs

Carte

Domeniu

Economie, Liberalism

Autor

Editură

Anul apariției

2018

Nr. pagini

135

ISBN

978-606-94392-0-3

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fiți primul care adaugă o recenzie pentru “Liberalismul care îmi place”

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.