Intrat în al treilea an, proiectul Academiei Private încercă să recupereze spiritul unei educații în care să nu existe clientelă captivă, motivată strict de diplome sau certificări. Altfel spus, suntem în căutarea unei educații în care să conteze cu adevărat și în primul rând conținutul.
De asemenea, încercăm prin acest proiect să ne îndepărtăm de cele două modele cel mai des uzitate oficial în arena educației: furnizarea „gratuită” prin stat și furnizarea (tot „gratuită”) în regim ONG sau de fundație, ambele întemeiate pe o presupoziție cel mai probabil falsă că educația în regim lucrativ (sau în regim comercial; sau pentru profit) este cumva imposibilă sau este o pervertire a ideii de educație. Dimpotrivă, fără a viza profituri mari, credem că îngemănarea bucuriei de a cunoaște și învăța cu rentabilitatea economică – atât pe partea cererii, cât și a ofertei – nu poate fi decât un semn de maturitate și responsabilitate din partea celor implicați.
Un alt principiu pe care-l avem în vedere este ideea de unitate și armonie ultimă a cunoașterii și educației. Considerând că discuțiile dintr-un anumit domeniu, economie de pildă, nu pot fi purtate până la un nivel satisfăcător de temeinicie decât dacă se abordează și probleme de epistemologie, filozofie politică, etică și morală, metafizică, istorie sau chiar teologie, încercăm o construcție curriculară care să țină seama de acest lucru. Începând cu discuțiile economice, purtate în spiritul Școlii austriece, continuând cu cele de filozofie politică, purtate în spiritul unui libertarianism așezat atent la cultura și tradiția clasică, am inclus – în mod fericit, credem – în produsele educaționale oferite și elemente de conservatorism cultural (mai ales în cele cu componentă istorică, biografică sau literară). Nu în ultimul rând, Academia Privată vizează o ancorare ultimă în spiritualitatea, tradiția și teologia ortodoxă. Toate acestea în ideea că între ce-i frumos, bun, adevărat, eficient, drept, virtuos, sfințit etc. trebuie, în ultimă instanță să poată fi o armonie.
Dacă agreați conceptul, sprijiniți-ne participând la cursuri sau popularizând pe orice căi credeți de cuviință proiectul.
În această toamnă de 2017 vă propunem mai multe cursuri, și de durată, și mai condensate, și de popularizare, și mai avansate, și mai specializate și cu tentă culturală și formativă mai largă.
Economia pe înțelesul tuturor, ajuns la a doua ediție, își propune să-i inițieze în economie fără fasoane și „tehnicalități” inutile pe toți cei care doresc acest lucru. Dar fără a evita discuțiile grele sau referințele la probleme conexe sau chiar, în aparență, cu totul în afara economiei. Lectori, la fel ca anul trecut, Bogdan Glăvan și Mihai-Vladimir Topan.
Un produs de tip nou pe care îl lansăm în acest an este Mentorat pe „Acțiunea umană” (de L. von Mises). Acesta presupune un angajament pe termen mai lung (dar nu de natură să surmeneze participanții), necesar pentru a duce la capăt proiectul de a citi integral, într-un cerc restrâns, tratatul misesian. Mentor – deși se teme puțin de această titulatură – Mihai-Vladimir Topan.
Ca de fiecare dată, Ninel Ganea abordează teme deopotrivă inedite și profunde. În această toamnă e vorba de Demonii. Analiza arhetipurilor revoluționare (Comentarii pe marginea romanului lui Dostoievski și a patru figuri revoluționare: Buonarroti, Neceaev, Bolivar și Bălcescu)
O noutate în această toamnă, și din perspectiva temei, dar și a lectorului care ni se alătură, este cursul Critica rațiunii pure. O introducere la Immanuel Kant. Incursiunea în filozofia celui care a formatat în bună măsură limbajul filozofic, dar nu numai, al modernității va fi condusă de Vlad Mureșan.
Vor fi, de asemenea, multe alte cursuri, pe care le pregătim și le vom lansa treptat în această toamnă:
Bani, bănci și Bitcoin
Trei modele paideice: trupesc, sufletesc, duhovnicesc
Marxismul cultural
Etica argumentației. Poate fi criticată coerent proprietatea de sine?
Economia pentru ortodocși
Peisajul și caracterul gentlemanului în opera lui Jane Austen
și încă altele. Vom reveni și cu cursuri legate de istoria și civilizația Bizanțului, și vom introduce și cursuri de limbă, cultură și civilizație clasică (latină și greacă).
În final, dar nu în cele din urmă, Academia Privată găzduiește și în acest an cercul Supraviețuirea ortodoxă, manifestare aparte asociată proiectului nostru, în care sunt prezentate și discutate viețile unor sfinți ai tradiției ortodoxe (anul acesta e vorba de seria remarcabilă a stareților de la mănăstirea Optina).
Vă așteptăm, așadar la cursuri și vă invităm să ne vizitați site-ul (www.academiaprivata.ro) și pagina de facebook (https://www.facebook.com/academiaprivata/) pe care vom încerca să le îmbogățim în permanență cu material interesant și util. Fiți alături de noi în încercarea de a pune o cărămidă la recuperarea sensului autentic al educației. Și nu atât în varianta „ușor și repede”, cât mai degrabă în versiunea „încet și greu”. Primul pas poate fi un click, un like, un share.