Înainte de Casa Stark și de Casa Lannister au existat Casa York și Casa Lancaster. Înainte de Tyrion a existat Richard al III-lea. Înainte de Zid au existat alte ziduri care au rezistat zeci și sute de ani și care stau mărturie și astăzi drumului parcurs de umanitate spre civilizație. Înainte ca George R.R.Martin să se apuce să ne spună o poveste cu dragoni, prințese cu părul alb, voinici morali care își pierd capul sub sabia călăului și pitici isteți și plini de noroc, a existat o istorie europeană populată de regi, regine, prințese, cu tronuri care trebuiau cucerite, păstrate și lăsate moștenire. Au existat cu siguranță și dragoni, dacă nu în carne, oase și flăcări măcar pe unele blazoane. Și desigur, cum aș putea uita, au existat dintotdeauna intrigi, minciuni, situații neprevăzute, alianțe ciudate, victime și țapi ispășitori. Pentru că guvernarea nu înseamnă numai bunăcredință. Cel mai adesea, înseamnă capacitatea de a te menține la putere. Cu orice preț.
Urzeala tronurilor nu este nici pe departe numai cel mai bun serial al ultimilor ani, care a ținut (și încă mai ține) cu sufletul la gură o mare parte a populației planetei. Este și o provocare pentru studenții de la Științele Politice (și nu numai) din multe universități de top din această lume. Pentru că dincolo de acțiune, de jocul actoricesc, de talentul regizoral, dincolo de personalitatea lui Martin însuși, există nenumărate paralele care se pot face între istoria reală și ficțiune. Există nenumărate simulări la situații politice reale. Există personaje istorice (medievale) care au reacționat, într-o anumită situație, întocmai ca personajele lui Martin.
În aprilie 2019 va începe difuzarea ultimului sezon din Urzeala tronurilor, poate cel mai controversat și mai discutat serial. Există, fără îndoială, o anume atracție a tronului lui Martin pentru mulți dintre noi. Un motiv pentru a învăța și a dezbate subiecte nu numai sofisticate dar și interesante precum realitatea istorică vs. ficțiune, influența culturii moderne asupra perceperii trecutului, etica medievală vs. etica modernă.
Este Acțiunea politică și busola morală în Urzeala tronurilor un curs destinat celor pasionați de Evul Mediu sau de istorie? Nu numai. Se adresează el celor interesați de științele politice sau de relațiile internaționale? Din nou, nu numai. Doar cei pasionați de etică ar avea ce învăța din el? Același răspuns. Atunci când l-am gândit, tot ce aveam în minte era dorința de a explica ceea ce este dincolo de acțiunea propriu-zisă a filmului. Probabil George R.R.Martin a studiat istoria europeană serios înainte de a scrie primul capitol de carte. Oricum paralelele istorice care se pot face și explicațiile filosofice care pot însoți acțiunea politică ar completa în modul cel mai fericit – și educativ – serialul. Este ca atunci când, pentru a citi o carte bună, trebuie să cunoști alfabetul. Cursul pe care vi-l propunem este un asemenea alfabet. Desigur, analizele și controversele se pot scrie cu mai multe feluri de alfabet, dar nu ne propunem deloc exclusivitate asupra abordării alese. Vrem doar să deslușim o anume potecă, pe care să o puteți urma, sau nu. Deschidem o ușă spre un alt fel de cunoaștere, care îmbină cinematografia, literatura, istoria, filosofia și politica. Pentru că suntem convinși că acesta a fost și scopul lui Martin. Să ne facă să gândim. Să vedem dincolo de cuvinte, de atitudini, de comportamente. Cred că George Martin nu este numai un pasionat de istorie, ci și de politică. Iar într-o lume atât de viforoasă ca a noastră, cu răsturnări spectaculoase de situații, cu personalități politice contestate și contestabile, un astfel de serial este mai mult decât binevenit. Vă invit, așadar, la un curs despre o realitate pe care o trăim cu toții: Acțiunea politică și busola morală în Urzeala tronurilor