Vlad Mureșan este lector universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai, doctor în filosofie (2009), specializat în idealismul german și filosofia religiei, interesat deoportivă de filosofia modernă, filosofia culturii și teoria instituțiilor. A absolvit un program de master în filosofie al universității din Poitiers, și unul în științe politice al École des Hautes Études en Sciences Sociales – Paris.

Este autor al mai multor volume în domeniul filosofiei (ultimele carți publicate: Filosofia culturii, abordări clasice și contemporane, Eikon, Cluj-Napoca, 2013 și Comentariu la Critica rațiunii pure, Cluj- Napoca, 2019). A publicat articole în jurnale academice (Hegel Jahrbuch, Journal for Communication and Culture, Americana E-Journal of American StudiesTransylvanian Review, Studia Philosophica, Studia Europaea, Synergies Roumanie, Studia Theologica) și în reviste culturale de respirație mai largă (Idei în dialog, Observator cultural, Verso).

În cadrul Univesității Babeș-Bolyai a predat cursuri și seminarii (în română, engleză și franceză) la Facultatea de Studii Europene. Între 2006 și 2015 a fost editor al revistei culturale Verso.