Tehnocrația, experții și libertatea

Tehnocrația este în esență o formă de scientism, adică transpunerea necritică a metodei științelor exacte în chestiunile social-politice. Un termen care descrie satisfăcător aspectul politic al tehnocrației este cel de inginerie socială. Din punct de vedere istoric, tehnocrația se consacră prin cooptarea inginerilor în majoritatea politicilor publice. Expresia „ingineri ai sufletului”, utilizată de Stalin, dincolo…
Citiți în continuare

Lansare carte ”Biblia Economică a Omului Civilizat” (video)

De ziua lui Mises, pe 29 septembrie 2017, Academia Privată și Institutul Ludwig von Mises – România au organizat (în atmosfera plăcută de la Ceai la Vlaicu) lansarea volumului Biblia economică a omului civilizat. Un comentariu la „Acțiunea umană” de Ludwig von Mises (autor Mihai-Vladimir Topan). Vă punem acum la dispoziție înregistrarea video a evenimentului.…
Citiți în continuare

Despre concurența politică, văzută ca formă de conflict

Într-un material trecut – Concurența ca formă de cooperare – am încercat o apărare a concurenței economice ca formă de cooperare socială, de descoperire finalmente a rolului pe care fiecare membru al societății poate să-l joace în angrenajul structurii sociale de producție. N-am să reiau aici argumentele avansate, dar ideea era aceea de a respinge versiunea conform…
Citiți în continuare

De ce socialismul nu este viabil

Ce este socialismul? Este acel sistem economic în care mijloacele sau factorii de producție sunt în proprietatea statului (deci proprietate comună; opusul proprietății private). Dacă nu există proprietate privată asupra mijloacelor de producție – adică terenuri, clădiri, mijloace de transport, unelte, resurse naturale, semifabricate etc. – atunci nu există schimburi între proprietari de astfel de…
Citiți în continuare

Libertatea monetară – Hans Sennholz, Money and Freedom

Se spune despre ultimul sfert de secol că ar fi fost un fel de vârf al fundamentalismului de piață, alimentat de „ideologia neoliberală” (puțini sunt cei care se obosesc să fie mai nuanțați și mai atenți la eterogenitatea viziunilor încadrate de-a valma în această categorie). Și, la pachet, că Marea Recesiune nu e decât răzbunarea…
Citiți în continuare