De ce a scris Shakespeare piesele așa cum le-a scris?

Suntem obișnuiți să credem că piesele lui Shakespeare sunt produsul exclusiv al inspirației și geniului său. Lucrul nu este adevărat 100%. Nu în sensul că nu el și-ar fi scris piesele (despre acest subiect altă dată). Ci în sensul că Shakespeare a scris în anume condiții, iar aceste condiții și-au pus amprenta asupra textelor sale…
Citiți în continuare

Detalii

Prefață ”Acțiunea umană” 

Ludwig von Mises nu a avut o părere prea bună despre prefețe. Așa că textul care urmează e într-un anumit sens lipsit de delicatețe. Singura speranță legitimă este aceea că trădată, până la urmă, nu va fi decât litera precauției misesiene, nu și spiritul acesteia. Dacă motivul lui era acela de a asigura condițiile unei…
Citiți în continuare

Detalii

Călugărul și banii

În cărticica lui Constantin Cavarnos dedicată sfântului Sava cel Nou (Sfântul Sava cel Nou, vindecătorul trupului și al sufletului, Editura Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2012), se spune despre sfânt că „…era o regulă a vieții sale ca niciodată să nu aibă bani în chilie după apusul soarelui. El spunea că monahul care are bani în chilia…
Citiți în continuare

Detalii

Tehnocrația, experții și libertatea

Tehnocrația este în esență o formă de scientism, adică transpunerea necritică a metodei științelor exacte în chestiunile social-politice. Un termen care descrie satisfăcător aspectul politic al tehnocrației este cel de inginerie socială. Din punct de vedere istoric, tehnocrația se consacră prin cooptarea inginerilor în majoritatea politicilor publice. Expresia „ingineri ai sufletului”, utilizată de Stalin, dincolo…
Citiți în continuare

Detalii

Lansare carte ”Biblia Economică a Omului Civilizat” (video)

De ziua lui Mises, pe 29 septembrie 2017, Academia Privată și Institutul Ludwig von Mises – România au organizat (în atmosfera plăcută de la Ceai la Vlaicu) lansarea volumului Biblia economică a omului civilizat. Un comentariu la „Acțiunea umană” de Ludwig von Mises (autor Mihai-Vladimir Topan). Vă punem acum la dispoziție înregistrarea video a evenimentului.…
Citiți în continuare

Detalii

Despre concurența politică, văzută ca formă de conflict

Într-un material trecut – Concurența ca formă de cooperare – am încercat o apărare a concurenței economice ca formă de cooperare socială, de descoperire finalmente a rolului pe care fiecare membru al societății poate să-l joace în angrenajul structurii sociale de producție. N-am să reiau aici argumentele avansate, dar ideea era aceea de a respinge versiunea conform…
Citiți în continuare

Detalii

Semestrul de toamna la Academia Privată

Intrat în al treilea an, proiectul Academiei Private încercă să recupereze spiritul unei educații în care să nu existe clientelă captivă, motivată strict de diplome sau certificări. Altfel spus, suntem în căutarea unei educații în care să conteze cu adevărat și în primul rând conținutul. De asemenea, încercăm prin acest proiect să ne îndepărtăm de…
Citiți în continuare

Detalii