Dreptul și economia firmei

Descriere

Curs – Dreptul și economia firmei în tradiția austro-libertariană: o analiză critică a guvernanței corporative contemporane

Descriere curs:

Cursul își propune analiza principalei instituții prin care afacerile contemporane își desfășoară activitatea – respectiv corporația – și impactul său asupra alocării resurselor în economia modernă și a motivațiilor actorilor economici de a se comporta economicos. Teza lectorului, construită în tradiția școlii austriece de economie și a principiilor legale libertariene, este că legislația contemporană în domeniul societăților comerciale, a dreptului muncii, a piețelor financiare și a protecției consumatorului distorsionează într-un mod nefast procesul prin care se creează și se distribuie prosperitatea.

Provocările fundamentale ale afacerilor contemporane – firmele de mari dimensiuni, aneantizarea antreprenoriatului real, birocratizarea activității private de afaceri, nefuncționarea piețelor de fuziuni și achiziții dar și democrația acționarială, fraudele financiare, exproprierea masivă a micilor acționari și o clasă managerială omnipotentă – pot fi interpretate corect doar în cheia tradiției austro-libertariene. Pe fundalul teoriei austriece a activității antreprenoriale și pornind de la instituții legale precum corporația, răspunderea limitată, relația principal – agent, datoria fiduciară, cursul va explora mecanismele prin care decizia este luată în cadrul firmelor moderne și a modului în care diferite categorii legale de actori economici influențează această decizie.

Mai multe detalii despre unul dintre subiectele discutate – Demitizarea gestiunii riscului

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fiți primul care adaugă o recenzie pentru “Dreptul și economia firmei”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.