Cărți mici, idei mari

Descriere

Curs – Cărți mici, idei mari

De ce cărţi mici?

Ideile mari se lasă citite și-n cărți mici, acest fapt constituind, de altfel, baza naturală a începutului oricărui proces veritabil de învățare. Tratatele sunt (sau au devenit în epoca noastră modernă), pentru început prea lungi și prea grele; articolele științifice/academice sunt prea marcate de jargon și, de multe ori, impenetrabile; manualele obișnuite au artificialitatea unor salate în care ingredientele – mult prea eterogene – sunt combinate anapoda, făcând ansamblul ininteligibil, dezgustător și indigest; articolele de presă (de audio-vizual nici nu mai vorbim) sunt, majoritatea lor, sub orice critică – parcă într-o continuă întrecere cu „publicul” în jocul de-a „care pe care trage mai în jos”. Așa că se ridică, oarecum natural, întrebarea: de unde poate (re)începe educația curată, utilă, performantă, despre care se credea cândva că ar trebui să contribuie la înflorirea omului ca persoană în toate dimensiunile sale fundamentale?

Cărțile mici, bine alese, cumulează două virtuți importante: sunt accesibile oricui (elevi, studenți, nespecialiști, pensionari, amatori, dar și – cu atât mai mult – experților și profesioniștilor) nepresupunând eforturi deosebite de lectură și înțelegere; dacă sunt bine alese, sunt produse rotunde, oferă cititorului un gând – sau un ansamblu de gânduri/idei („ideile mari”) – rotund, cu cap și coadă, în virtutea căruia lumea în care trăiește capătă un plus de inteligibilitate. De asemenea, un avantaj al acestei abordări constă și în faptul obișnuirii participanților cu „lăsarea cărților în spate”, sau cu ideea de lucru cât de cât temeinic dus la bun sfârșit.

La Institutul Ludwig von Mises – România și Academia Privată vom aplica instrumentul acesta al cărților mici pornind de la ideile mari ale școlii austriece de economie (dar nu numai, după cum repede se va vedea). Astfel, parcurgând texte din Ludwig von Mises, Murray N. Rothbard, Walter Block, Hans Sennholz, Gerard Casey, Robert P. Murphy, Philipp Bagus etc., dar și părintele Serafim Rose sau John Taylor Gatto, credem că pot fi puse bazele înțelegerii funcționării economiei (a sistemelor economice: piață liberă, intervenționism, socialism; a monedei și activității bancare; a activității antreprenoriale; a crizelor economice etc.) sau a aspectelor vieții sociale puternic impregnate de economic (educație, asigurări sociale, ecologie, integrare europeană, imigrație etc.). De asemenea, în prelungirea discuțiilor economice, vor fi abordate problemele etico-juridice (în sensul lui Rothbard) ce țin de teoria drepturilor de proprietate, dreptul natural, natura statului și a activității politice (în special antreprenoriatul politic). De asemenea, în măsura în care eficiența economică și ordinea justă de drept n-au sens decât în vederea unui destin mai complet al omului, sunt inevitabile – într-un pachet educațional care se vrea complet – discuțiile cu privire la natura umană, la cultură, precum și cele de natură metafizică sau religioasă/teologică.

Cărțile propuse

În acest an, lista de 10 cărți propusă este următoarea:
1. Economia în 7 lecții (Ludwig von Mises)
2. Ce le-a făcut Statul banilor noștri? (Murray N. Rothbard)
3. Libertarian Anarchy (Gerard Casey)
4. În apărarea indezirabililor/Pledoarii imposibile (Walter Block)
5. Nihilismul. Rădăcinile revoluției în epoca modernă (Ier. Seraphim Rose)
6. Dumbing us Down (John Taylor Gatto)
7. Money and Freedom (Hans Sennholz)
8. The Politically Incorect Guide to the New Deal and the Great Depression (Robert P. Murphy)
9. The Tragedy of the Euro/ Tragedia monedei Euro (Philipp Bagus)
10. Limitele puterii statului (Emanuel Neuman)

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fiți primul care adaugă o recenzie pentru “Cărți mici, idei mari”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.