Internaționala revoluționară și oamenii ei: Marx, Mazzini și pașoptiștii români

Descriere

Internaționala revoluționară și oamenii ei: Marx, Mazzini și pașoptiștii români

Puțini sunt cei care știu că firul revoluționar de secol XIX este mai încâlcit decât s-ar putea deduce din sintezele istorice cele mai apreciate. Secolul al XIX-lea nu înseamnă doar confruntarea dintre „vechi” și „nou”, dintre monarhiști și republicani, autoritarism și constituționalism, plutocrați și adepții economiei de piață, dinastic și național; veacul ce se deschidea cu epopeea napoleoniană a însemnat și alianțe politice de moment sau simbioze doctrinare menite să îngenuncheze inamicul comun, fie că acesta era identificat în persoana monarhului, a moșierului, a burghezului sau a preotului.

Între 1834 și 1853, europeanul cu cea mai mare trecere printre cei ce doreau bulversarea status-quo-ului din Europa, a fost italianul Giuseppe Mazzini. Odată cu începerea războiului Crimeii (1853-1856), faima acestuia a început să fie obliterată de cea a lui Karl Marx. Ulterior acestui moment, Mazzini a ajuns să rămână un reper doar pentru republicanii de pretutindeni și pentru diferitele cauze naționale.

Dacă între Marx și pașoptiști nu există legături, între Marx și Mazzini relațiile sunt de rivalitate și de competiție pentru rolul de guru revoluționar. Cu toate acestea, în 1864, ambii au contribuit la fondarea Primei Internaționale Socialiste, însă, adversitatea dintre facțiunile inspirate de cei doi avea să contribuie, în cele din urmă, la eșecul acestui demers. Dacă ținem cont de faptul că din componența Primei Internaționale a făcut parte și Bakunin, ce l-a secondat pe Marx în disputa de idei cu Mazzini, atunci episodul se complică și mai mult, mai ales că, din 1868, Marx a intrat în conflict de idei și cu Bakunin.

Pașoptiștii români, formându-se intelectual și politic într-o perioadă în care Mazzini era cel mai faimos dintre revoluționarii europeni, au ajuns nu doar să-l admire pe italian, ci și să colaboreze cu acesta. Cooptarea pașoptiștilor la una dintre inițiativele revoluționare conduse de Mazzini, s-a făcut în 1851, prin Dumitru Brătianu, fratele liderului istoric al „liberalilor roșii” și al Partidului Național Liberal, Ion C. Brătianu.

Iată câteva dintre întrebările la care vom încerca să răspundem pe parcursul întâlnirii noastre:

Cum funcționa rețeaua revoluționarilor de secol XIX? Ce-i apropia și ce-i despărțea pe Mazzini și pe Marx? Ce i-a legat pe Mazzini și pe pașoptiști și cum a susținut italianul cauza românească? De ce la înmormântarea celuilalt lider istoric al „liberalilor roșii”, C.A. Rosetti, pe străzile din București au apărut pentru prima dată steagurile roșii ale socialiștilor români?

Structura generală a cursului:

1) Marx vs Mazzini: viziunea internațională între individ și proprietate;

  • individul între naționalizare și colectivizare;
  • proprietatea între furt și rod al muncii;
  • Europa între conștiința de clasă și cea națională.

2) Mazzini și pașoptiștii români: politica între utopie și diplomație;

  • revoluția, de la Roma, la București și Iași;
  • Dumitru Brătianu și Comitetul Central de la Londra;
  • Revoluționari și diplomați de secol XIX.

3) În loc de concluzie: liberalismul românesc de secol XIX între colectivism și… Marx.

  • premisele liberalismului românesc;
  • gruparea „liberalilor roșiii”;
  • cetățeanul ia locul individului.

Bibliografie:

Jianu, Angela, A circle of friends. Romanian revolutionaries and political exile, 1840-1859, Leiden-Boston, Brill, 2011.

Mastellone, Salvo, Mazzini and Marx. Thoughts upon Democracy in Europe, Westport, Conneticut – Londra, Praeger, 2003.

Maurizio, Isabella, Risorgimento in Exile. Italian Émigrés and the Liberal International in the Post-Napoleonic Era, New York, Oxford University Press, 2009.

Renouvin, Pierre, Le XIXe siècle I. De 1815 à 1871. L’Europe des nationalités et l’éveil de nouveaux mondes, în Pierre Renouvin (editor) Histoire des relationes internationales, vol. V, Paris, Hachette, 1954.

Rosselli, Nello, Mazzini e Bakunin : dodici anni di movimento operaio in Italia (1860-1872), Einaudi, Torino, 1982.

 

Cursul poate fi urmărit şi online pe youtube (cu link privat ce se transmite înainte de începerea cursului). Pe parcursul cursului i se pot adresa întrebări lectorului prin intermediul chat-ului dedicat. Cursul este disponibil participanţilor pe youtube 2 săptămâni pentru revizionare.

Informații suplimentare

Tip produs

Portofoliu cursuri

Domeniu

Istorie, Liberalism

Lector

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fiți primul care adaugă o recenzie pentru “Internaționala revoluționară și oamenii ei: Marx, Mazzini și pașoptiștii români”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.