The Politically Incorrect Guide to the Great Depression and the New Deal – Robert P. Murphy

Descriere

Curs – Robert P. Murphy, The Politically Incorrect Guide to the Great Depression and the New Deal

De ce o astfel de carte?

Criza din 2007-2008 a adus din nou în atenție, prin comparațiile inevitabil făcute, episodul clasic de ilustrare a fenomenelor economice ciclice, și anume Marea Criză (zisă) din 1929-1933. Importanța acesteia din urmă poate fi cu greu subestimată, deoarece viziunea de ansamblu (a cuiva) asupra sistemelor economice în general, și asupra celor financiar-monetar-bancare în particular, este direct legată de interpretarea dată acesteia. În speță, Marea Criză confirmă, pentru unii, failibilitatea manifestă a pieței libere și a capitalismului, sisteme inerent instabile și în permanentă nevoie de stabilizare prin intermediul intervenției (de acum) inteligente și providențiale a autorităților publice (guvernele sau băncile centrale). Pentru alții, ea nu este decât un alt episod (spectaculos prin dimensiuni, dar doar un alt episod) al infatuării fatale a politicienilor care pretind că pot gestiona coerent sistemul în același timp complicat și delicat al economiilor moderne bazate pe diviziunea muncii și cooperare socială pe scară largă. Aproximativ aceleași fapte, interpretări radical diferite – radical opuse, chiar. Care e până la urmă adevărul?

Cartea lui Murphy – din seria celebrelor Pollitically Incorrect Guides (PIG) – oferă prilejul unei rapide și destul de temeinice puneri la punct (istorice) cu privire la episodul clasic din 29-33, laolaltă cu trecerea în revistă a principalelor teorii explicative ale fenomenului (între care el o consideră ca finalmente apărabilă doar pe cea a școlii austriece). Utilitatea lecturării și dezbaterii unei astfel de cărți nu mai are nevoie de justificare astăzi, când nedumeririle între care pendulăm sunt dacă am ieșit din criza recentă sau am intrat deja în alta.

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fiți primul care adaugă o recenzie pentru “The Politically Incorrect Guide to the Great Depression and the New Deal – Robert P. Murphy”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.