Vieți exemplare ale secolului XX

Categorie: Domenii: Lector:

Descriere

Curs – Vieți exemplare ale secolului XX – O scurtă introducere în problemele veacului

Cursul își propune să deschidă o discuție asupra câtorva figuri mai puțin cunoscute ale secolului XX și a problemelor ideologice pe care au încercat să le combată. Firul comun care strânge la un loc biografiile prezentate este o curățenie interioară a personajelor și un angajament intelectual dar, mai ales, personal, consistent pentru o ordine naturală. De asemenea, cu o singură excepție, toate figurile analizate în cadrul seminarului se revendică firesc din tradiția creștină.

Obiectivul, doar într-o oarecare măsură secundar, al întâlnirilor îl constituie redescoperirea unor modele de viață, desprinse dintr-o epocă lovită puternic de relativism, decadență și inginerie socială. Din acest punct de vedere,  demersul se aseamănă unor “exerciții de admirație”, unde vor fi amintite, totuși, cu reverența și distanța cuvenite, inevitabile erori intelectuale sau, acolo unde e cazul, scăderi omenești.

Cursul se adresează tuturor celor care au o căutare în direcția cea bună, celor nemulțumiți de scrierea contemporană a istoriei, celor care au pasiunea ideilor, sau celor care, pur și simplu, vor să-și completeze cultura generală.  Drept urmare, nu sunt necesare criterii formale pentru participare, dar familiaritatea cu ideile politice tradiționale, cunoașterea unui autor clasic și, nu în ultimul rând, buna cuviință sunt întotdeauna binevenite.

 

Temele întâlnirilor:

  • De la Viețile Sfinților la Viețile Intelectualilor
  • Piotr Stolîpin și problema Revoluției
  • Ludwig von Mises, împotriva socialismului
  • Richard Weaver și desprinderea de liberalism
  • T.S. Eliot, tradiția și talentul individual
  • Sf. Ioan Maximovici, monarhismul creștin
  • Draja Mihailovici și “trădarea aliaților”
  • Părintele Dumitru Stăniloae, intelectualul ortodox

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fiți primul care adaugă o recenzie pentru “Vieți exemplare ale secolului XX”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.