Demonii. Analiza arhetipurilor revolutionare.

Categorie: Domenii: Lector:

Descriere

Demonii. Analiza  arhetipurilor revolutionare. 

(Comentariu pe marginea romanului lui Dostoievski și a patru figuri revoluționare: Buonarroti, Neceaev, Bolivar și Bălcescu)

Pe la începutul secolului XIX o mână de oameni din diferite regiuni ale globului și-au propus să schimbe radical lumea. Cum nu aveau răbdare, timp sau prea multă încredere în oameni pentru a-și expune ideile pe larg, singurul lor mijloc aflat la îndemână era revoluția. Adică, o acțiune politică directă și violentă prin care să dea naștere unei lumi noi din care inegalitățile să dispară pentru totdeauna, iar raiul pământesc să ia ființă.

Povestea acestor oameni a fost spusă de Dostoievski în „Demonii”, fără îndoială, cel mai complex roman politic scris vreodată. Doar că Piotr Verhovenski, Stavroghin și toți „ai noștri”, dimpreună cu mentorul lor Stepan, nu au fost doar niște plăsmuiri ale unei minți creative excepționale.

Demonii au existat în realitate și nu doar în Rusia, iar istoria i-a canonizat, cu mici excepții (astăzi străzile, orașele sau școlile poartă numele lor). Proiectul lor politic, de revoltă împotriva ordinii creației, merge mai departe, dar rădăcinile îi sunt ocultate.

Cursul „Demonii” își propune să pună în evidență aceste origini și caracteristici ale Revoluției Moderne prin istoria a patru revoluționari exemplari prin iacobinismul și fanatismul lor. Veterani ai societăților secrete, maeștri în arta conducerii oculte, revoluționari de profesie, ideologi pur sânge în unele cazuri, duplicitari și alunecoși în altele, toate cele patru figuri (Bunoarroti, Neceaev, Bolivar și Bălcescu) analizate în decursul întâlnirilor relevă o dimensiune mai puțin cunoscută dar esențială pentru a înțelege istoria și filosofia politică a modernității.

Cursul debutează cu o discuție asupra romanului lui Dostoievski, „Demonii”, în calitate de text indispensabil pentru a înțelege originile și dinamica fenomenului revoluționar (nihilist) modern.

Comentariul va ținti atât contextul istoric specific în care apare scrierea (Rusia secolului XIX), cât și amplitudinea politică generală a romanului, cu o varietate remarcabilă de tipuri revoluționare .

Pe baza acestui text, vom trece ulterior la evocarea unor personaje istorice relativ diverse din marea familie a revoluțiilor moderne. De la organizatorul „profesionist” Buonarroti, la nihilistul-demonic Neceaev, până la romanticii, dar nu mai puțin inocenții, Bolivar și Bălcescu, vom decela legăturile, ideologia, ocultismul și proiectele politice utopice puse în mișcare de revoluționarii secolului XIX, precum și răsfrângerile acestor maladii în modernitatea noastră.

Desfășurare

Curs 1: Demonii – 20.03.2018

Curs 2: Demonii – 27.03.2018

Curs 3: Fillipo Buonarroti – 17.04.2018

Curs 4: Serghei Neceaev – 24.04.2018

Curs 5: Simon Bolivar – 15.05.2018

Curs 6: Nicolae Bălcescu – 22.05.2018

Recomandări bibliografice
 • Lucrări generale
  • James Billington – Fire in the minds of men
  • Adam Zamoyski – Holy madness
  • Franco Venturi – Roots of revolution
 • Curs 1 și 2: Demonii
  • Dostoievski – Demonii
  • Joseph Frank – Dostoievski
 • Curs 3: Fillipo Buonarroti
  • Elizabeth Eisenstein – Buonarroti, The first professional revolutionist
 • Curs 4: Serghei Neceaev
  • Serghei Neceaev – Catehismul unui revolutionar
  • Phillip Pomper – Nechaev
 • Curs 5: Simon Bolivar
  • John Lynch – Simon Bolivar,  A life
 • Curs 6: Nicolae Bălcescu
  • Bălcescu – Opere complete 4 vol., Editura Academiei
  • Gheorghe Zane – Bălcescu Opera, omul, epoca
  • Dan Berindei – Bălcescu
  • Apostol Stan – Revolutia romana de la 1848

 

Numărul minim de participanți – cinci, numărul maxim de participanți – cincisprezece.

Cursul poate fi urmărit și online pe youtube (cu link dedicat ce se transmite înainte de începerea cursului). Pe parcursul cursului puteți să adresați întrebări lectorului prin intermediul chat-ului dedicat. Cursul este disponbil participanților pe youtube 2 săptămâni pentru revizionare.

 

Studenții beneficiază de o reducere de 20% folosind cuponul ”Demonii”.

Informații suplimentare

Tip produs

Portofoliu cursuri

Domeniu

Cultură, Educație, Istorie

Lector

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fiți primul care adaugă o recenzie pentru “Demonii. Analiza arhetipurilor revolutionare.”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.