Bani, bănci, bitcoin

Descriere

Bani, bănci, bitcoin

Imagine: Serie temporală Bitcoin USD (sursă: coindesk.com)

Ce este bitcoin, de unde a venit și unde se duce? Este o manifestare a pieței libere și o binecuvântare a progresului, o minunăție devenită posibilă datorită celeilalte minunății care este internetul, sau o bulă, o fraudă, un produs al suprastructurii capitaliste exploatatoare, ba chiar o conspirație a elitelor pentru a intensifica servitutea și polarizarea la nivel global?

Multă lume se întreabă despre fenomenul bitcoin sau este pur și simplu dispusă să achiziționeze unități de bitcoin (subunități mai degrabă, dat fiind cursul actual de aproximativ 5500 de dolari) fără altă curiozitate decât potențialul de câștiguri viitoare, acționând ca în maniile imobiliare sau bursiere care au făcut istorie și s-au sfârșit în colaps. Într-adevăr, investitori reputați avertizează că bitcoin este într-o bulă – în plin avânt artificial. La cum arată traiectoria valorii sale în dolari, poate fi oare vorba de altceva decât de o bulă?

Pentru a dobândi o bună înțelegere a fenomenului, dincolo de explicațiile tehnice, este nevoie de o incursiune în teoria și istoria banilor și ale activității bancare. Această incursiune va oferi o perspectivă din care se poate explica de ce și cum a apărut această monedă, odată cu tehnica prin care este creată.

Pentru început, vom explica banii, care sunt definiți simplu ca acel mijloc de schimb care este folosit generalizat, adică de toată sau aproape toată lumea. Dacă privim la felul în care au apărut, vedem un proces selectiv: de la scoici, pietre, perle, tutun, sare, zahăr, oi, vaci, piei, cârlige și cuie rolul de bani a migrat în istorie și în toată lumea spre cupru, argint sau aur. Apoi, banii au început să fie produși din hârtie și pe calculator. Vom discuta în seria noastră de întâlniri dacă putem vorbi de un proces evolutiv și până la ce punct. De asemenea, vom analiza măsura în care se poate vorbi de un proces involutiv în privința monedei.

Banii sunt adesea confundați cu substitutele monetare. Aceste confuzii pot și trebuie lămurite pentru a înțelege bitcoin – moneda și tehnologia. Explicațiile vor necesita în acel moment definirea și descrierea băncilor și sistemelor bancare. Vom vedea că apariția monedei bitcoin este, dacă nu cauzată de activitatea bancară așa cum o știm azi, cel puțin favorizată. Vorbim despre structura sectorului bancar, despre activitatea cu rezerve fracționare și despre băncile centrale. Poate bitcoin înlocui monedele actuale? Poate tehnologia blockchain să înlocuiască băncile actuale? Are vreun atu? Dar riscuri? Ce fac și ce ar putea face autoritățile în această privință?

Acestea și altele vor fi discutate în cursul Academiei Private despre Bani, Bănci, Bitcoin.

Numărul minim de participanți – cinci, numărul maxim de participanți – cincisprezece.

Cursul poate fi urmărit și online pe youtube (cu link dedicat ce se transmite înainte de începerea cursului). Pe parcursul cursului puteți să adresați întrebări lectorului prin intermediul chat-ului dedicat. Cursul este disponbil participanților pe youtube 2 săptămâni pentru revizionare.

Informații suplimentare

Tip produs

Portofoliu cursuri

Domeniu

Economie

Lector

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fiți primul care adaugă o recenzie pentru “Bani, bănci, bitcoin”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.