Program de mentorat pe „Acțiunea umană” a lui Ludwig von Mises (seria II)

Descriere

Program de mentorat pe Acțiunea umană a lui Ludwig von Mises (seria a II-a)

Dacă nu v-ați făcut încă planuri și „rezoluții” la început de an – așa cum e mai nou moda aceasta de împrumut – vă propunem o mică mare ispravă. Să citiți de la cap la coadă în 2018 Acțiunea umană a lui Ludwig von Mises, cea despre care se spune că ar fi un fel de biblie economică a omului civilizat, în regim de mentorat (coordonator/mentor plus 3-5 participanți), ocazie cu care vă veți face o cultură economică solidă și nu numai.

Programul în cca 30 de întâlniri al Academiei Private în care cartea va fi discutată capitol cu capitol, sub coordonarea lectorului, se încadrează tocmai bine pentru perioada februarie – decembrie 2018 (fără să canibalizeze concediul sau vacanța de vară, stați liniștiți). În cazul în care nu reușiți să ajungeți la una dintre întâlniri, cursul este înregistrat și disponbil participanților pe youtube 2 săptămâni pentru revizionare.

Programul are deja o serie în desfășurare (la care s-au ocupat toate cele 5 locuri) care merge foarte bine. Așa încât ne-am hotărât să lansăm seria a doua în același regim de lucru.

De asemenea și câteva gânduri legate de mentorat (vezi aici https://academiaprivata.ro/cateva-ganduri-despre-mentorat/)

De ce Acțiunea umană?

Manualele moderne de economie sunt problematice din cel puțin câteva puncte de vedere.

Mai întâi, sunt lucrări colective în care viziunile (de regulă destul de diferite ale) autorilor trebuie pilite până la un numitor comun, de regulă nesatisfăcător, impersonal și fără viziune.

În prelungirea acestui lucru, sunt eclectice din punct de vedere teoretic, epistemologic și al școlilor de gândire, și nu în sensul bun al cuvântului. Cititorul sau studentul are parte de un talmeș balmeș care încearcă să acomodeze fără sorți de izbândă ideile economiștilor clasici, cu cele marxiste, apoi cu cele neoclasice, keynesiste, behavioriste, matematizante etc. Totul făcut astfel încât cursantul să nu poată spune la final cu ce anume a rămas, sau ce anume știe. De asemenea, dacă e pregătit pentru ceva, e tocmai pentru acea atitudine relativistă conform căreia „în economie (în științele sociale în general) nu prea se știe; pe de o parte… așa, pe de alta … pe dincolo”.

Nu în ultimul rând, s-a mers către ideea de simplificare, care are limitele sale (simplitatea e o virtute, simplismul însă nu). Sau de asezonare jucăușă cu tot felul de povești colaterale, idee care în sine nu e rea, dar care te poate face să câștigi divertismentul și să pierzi economia. Rezultatul e abordarea „pentru to(n)ți”, care iarăși nu e rea decât dacă-și propune să mențină nivelul. În plus, una din importantele victime colaterale ale simplificării este așezarea materiei studiate în raport cu celelalte domenii ale cunoașterii și culturii universale. Fundamentele epistemologice, contextualizările cultural istorice, implicațiile sau presupozițiile etice, metafizice sau religioase sunt reduse rapid pentru a nu răni amorul propriu al unor învățăcei care nu și-ar dori să exagereze cu studiul.

Prin comparație, Acțiunea umană are toate virtuțile tratatului de autor: oferă o perspectivă unitară, integrată, arhitectonică asupra ansamblului științei economice în care legăturile dintre subdomenii, concepte și compartimente sunt imediat, și logic, vizibile. Înțelegi acțiunea umană față cu provocarea economisirii resurselor rare, apoi schimbul, banii, salariul, dobânda, profitul, sistemele economice și crizele economice etc. făcând uz de aceleași noțiuni fundamentale. Istoria (căderea imperiului roman, marea criză din 1929-1933 sau căderea socialismului din jurul anului 1989) și viața de zi cu zi (modificările legislative și de fiscalitate, evoluția prețurilor la case și terenuri, aderarea la Euro, etc.) devin și ele mai inteligibile. Dacă mai punem la socoteală și faptul că primul titlu ales de Mises pentru tratat era Cooperarea socială (Social Cooperation), din start avem o perspectivă nebănuită asupra economiei ca știință, considerată de regulă orice altceva numai știința cooperării nu. Știința hedonismului, a egoismului, a concurenței rapace, a darwinismului social, a motivului profitului urmărit cu obstinație etc. Orice, numai cooperare socială nu. La nivel de idei, învățăminte și raționamente cartea are multe, multe surprize plăcute.

Ca un fel de bonus, Acțiunea umană este acordată la un nivel de discurs optim – nici prea complicat, nici simplificat. La prima ediție americană a fost într-un anume sens un bestseller, lucru neverosimil pentru o cărămidă de cca 900 de pagini plină de considerații economice, epistemologice, filozofice, politice, morale, istorice sau chiar teologice si estetice.

Nu în ultimul rând trebuie spus că tratatul satisface exemplar exigențele „cărților mari” (great books), acele opere la care te poți oricând reîntoarce și reciti, deoarece sunt parcă de fiecare dată altele, îmbogățind cititorul sau studentul iar și iar. Le spun adesea studenților mei (mai demult mai în glumă; mai nou tot mai serios) că citirea și studierea unei cărți precum Acțiunea umană face cât o facultate întreagă de economie. Literalmente. (Sau, cum se zice mai nou, pe bune!).

De ce mentorat?

Oricine ar trebui să citească măcar o dată în viață o carte ca Acțiunea umană. Cu siguranță mulți își propun, dar puțini ajung s-o și facă. Și asta din două tipuri de motive.

Mai întâi, în mod paradoxal sau ironic cum vreți să-i spuneți, cartea fiind mare, sperie. Mises fiind deja un clasic al literaturii economice, sperie și el. Așa încât, cel mai adesea, cititorul parcă n-are curajul să-l abordeze pur și simplu să „stea de vorbă cu el, față către față, cititorul cu scriitorul” de-a lungul numeroaselor pagini. Simte mereu că e nevoie de pregătiri, preliminarii, comentarii, introduceri, tâlcuiri, explicări, așteptări etc. Cam la fel cum se întâmplă și cu operele mari ale literaturii universale – nu mai ajungi să citești Shakespeare de hățișul pregătirilor. Sau, anticipând ce te așteaptă, nu te mai apuci deloc de la bun început.

Apoi, mai puțin paradoxal de data asta, tot fiindcă-i carte mare, iese la iveală faptul că lectura este totuși un meșteșug, și că cine n-are alfabetul acestui meșteșug nu poate duce cartea la capăt. Nu e suficient – ca la un roman, o nuvelă sau o (auto)biografie care „ne ține până la sfârșit” – sentimentul plăcut de la început. Nu-i combustibil suficient pentru un drum cu prea multe sute de pagini. Se cere metodă, program, plus câteva mici tertipuri practice, chiar dacă nu ceva foarte stufos și ambițios.

Acestea fiind spune, mentoratul pare a fi unealta potrivită, optimă chiar, pentru abordarea eficace a unui astfel de proiect (citirea/studierea Acțiunii umane; sau, altfel spus, învățarea și aprofundarea economiei cu Mises și Acțiunea umană).

Câteva socoteli la final, așa de ațâțare. Ediția în engleză a cărții (cea de aici https://mises.org/sites/default/files/Human%20Action_3.pdf) are 881 de pagini (e disponibilă și în română în format html aici http://mises.ro/43/actiunea-umana). Să zicem 900, pentru ușurință. Dacă cineva citește zilnic 10 pagini, lucru care în funcție de abilitățile cititorului poate lua de la cca 30 min. până la 2 ore, în 90 de zile cartea e gata. În trei luni! Dacă reducem porția la 5 pagini pe zi (nici nu vreau să mă gândesc că există om serios pe lumea asta care n-ar putea duce 5 pagini pe zi… dacă nu altundeva, în tramvai, troleu, autobuz sau metrou), cartea e gata în 6 luni. Dacă musculatura corpului și tonusul fizic merită în răstimpuri un abonament pe termen mai lung la vreo sală de sport, oare nu merită și musculatura minții și sufletului antrenată puțin mai atent?

Recomandări bibliografice pregătitoare:
 1. Ludwig von Mises pe înțelesul tuturor, autor Murray N. Rothbard, disponibil aici http://mises.ro/244/ludwig-von-mises-pe-inelesul-tuturor; materialul este disponibil și ca postfață în volumul Economia în 7 lecții (autor Ludwig von Mises), disponibilă aici: http://mises.ro/files/mises7lectii.pdf și achiziționabilă aici: https://academiaprivata.ro/magazin/economia-7-lectii-ludwig-von-mises/
 2. Biblia economică a omului civilizat. Un comentariu la Acțiunea umană de Ludwig von Mises, https://academiaprivata.ro/magazin/biblia-economica-omului-civilizat/
 3. (mai avansat) Ludwig von Mises ca raționalist social (autor Joseph T. Salerno), http://mises.ro/1118/ludwig-von-mises-ca-ra-ionalist-social
 4. (tot puțin mai avansat, și doar în engleză) The Place of Mises’s Human Action in the Development of Modern Economic Thought, (autor Joseph T. Salerno) https://mises.org/system/tdf/qjae2_1_3.pdf?file=1&type=document

Informații suplimentare

Tip produs

Portofoliu cursuri

Domeniu

Economie, Educație

Lector

1 recenzie pentru Program de mentorat pe „Acțiunea umană” a lui Ludwig von Mises (seria II)

 1. Mihai

  ”Mentoratul pe Acțiunea umană a lui Mises a fost probabil cel mai dificil dar și cel mai benefic proiect educațional la care am participat.
  Din anul 2 de facultate, timp de aproape 10 ani, am avut cel puțin 4-5 încercări eșuate de a parcurge dintr-o copertă în alta lucrarea fundamentală a școlii austriece, fără succes însă. Fiind o lucrare atât de voluminoasă și de bogată în conținut, după un anumit timp costul de oportunitate devenea prea mare petnru a mai continua pe cont propriu.
  În cadrul sesiunilor de mentorat am învățat, dincolo de lecțiile economice, câteva chestiuni esențiale, care lipsesc cu precădere tinerilor ca mine. Cea mai importantă cred că este disciplina lecturii și disciplina în general. Imediat după începerea întâlnirilor de discuție am constatat că va trebui să-mi modific programul astfel încât să pot acomoda și prioritiza sesiunile de lectură în fiecare zi. Acest lucru este greu de obținut pe cont propriu, cu excepția unor cazuri deosebite. Nu degeaba se spune că „deadlines are the best motivation”.
  Totodată, interacțiunea cu alți cursanți care au interese asemănătoare, dar și provocări similare (toți avem serviciu, alte responsabilități, etc.) a fost o sursă de inspirație și încurajare.
  Nu în ultimul rând, participarea la un astfel de grup de lectură m-a ajutat să extrag din această carte cât n-aș fi reușit pe cont propriu nici după câteva lecturi. Abordarea textului din unghiuri diferite de către persoane diferite, ridicarea de probleme diverse, atenția pe care unii o acordă anumitor aspecte mai degrabă decât altora, dar mai ales prezența unui mentor care să ofere lămurări, recomandări suplimentare de lectură, constituie o experiență care depășește cu mult simpla citire a unei cărți.
  Recomand acest tip de mentorat oricui are intenții serioase și dorește să înțeleagă cu adevărat economie. Drumul nu e ușor, dar beneficiile sunt pe măsură.”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Informațiile personale completate de dumneavoastră în formularul de răspuns (cu excepția adresei de e-mail) vor fi publicate pe site, fiind moderate de Academia Privată. Dând click pe butonul de mai jos "Trimiteți comentariul" vă dați acordul pentru prelucrarea datelor furnizate în termenii menționați. Pentru detalii vă rugăm să consultați politica noastră de prelucrare a datelor cu caracter personal. Vă mulțumim.

Ștergeți comentariulTrimiteți comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.